Odkazy

verze pro tisk

Kuchyně. Prostor, kde se dá ušetřit za energie.

9. září 2012

Trápí vás stále vysoké účty za energie? Používáte „stand-by“ režim, ale doplatky se stále nesnižují? Které přístroje jsou největšími „žrouty“ energie?

Kuchyně. Místo, kde se obvykle nachází mnoho domácích spotřebičů. A to je právě ten prostor, kterému je dobré věnovat velkou pozornost. Přístroje, které v kuchyni jsou, mohou být velkými „žrouty“ energie.

Velmi totiž záleží nejen na energetické třídě spotřebičů, ale i na jejich správném umístění a používání. To vše může velmi ovlivnit spotřebu energie.

Spotřebiče a jak na ně?

Důležitým vodítkem k ušetření energie je rozhodně koupě spotřebiče s co nejvyšší energetickou třídou.

Chladničku volte jedině A+++ a nezapomeňte nastavit i optimální vnitřní teplotu kolem +5 stupňů Celsia. Každé snížení teploty totiž vede k energetickým ztrátám až kolem 15%. Důležité je i dostatečné rozmrazování. Námraza způsobuje až 30% ztráty.

Nachází se vaše chladnička poblíž dalších spotřebičů? Pak ji umístěte jinam. V okolí chladničky by rozhodně nemělo být příliš teplo, a to jak od okolních přístrojů, tak i přímé sluneční světlo. To, ale i sporák, mikrovlnná trouba či myčka způsobují až 6% energetické ztráty.

Neopomeňte kontrolovat i správné uzavření dveří a jejich kvalitní těsnění. I takovéto „drobnosti“ energii rozhodně neušetří.

A co myčka na nádobí? I ta je velkým „žroutem“. I zde volte při koupi co nejvyšší třídu, tedy A+++ s účinností sušení třídy A. Před umístěním nádobí do myčky je vhodné odstranit ty největší nečistoty. Pak je možné a energeticky úsporné mytí při 50 stupních Celsia.

Máte-li dvoutarifní pásmo spotřeby elektřiny, pak pokud možno využívejte mytí nádobí právě v době snížené sazby.

I rychlovarná konvice může ušetřit spoustu energie. Odměřte jen potřebné množství vody, které použijete. Nejen že s rychleji ohřeje, ale díky správně zvolené hladině vody uspoříte nějakou tu korunu.

Správě zvolený typ sporáku také může odlehčit vaší peněžence při konečném vyúčtování. Sklokeramika a či indukční sporák jsou rozhodně úspornější než klasický plynový či s litinovými plotýnkami.

Autor: Monika Tůmová

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!

Čtěte také...

4 praktické tipy, jak ušetřit za energie v domácnosti?

4 praktické tipy, jak ušetřit za energie v domácnosti?

Zamysleli jste se někdy nad změnami, které by z vašeho domova učinily energeticky nenáročnou domácnost? Pokud vás nebaví vyhazovat peníze okny, udělejte krok kupředu a učiňte některá z následujících opatření.

Úsporné řešení kuchyně: Základní vybavení

Úsporné řešení kuchyně: Základní vybavení

I kuchyně v malém bytě panelového domu, která rozhodně nehýří velkým prostorem, by měla být vybavena základními spotřebiči a zařízeními. V opačném případě totiž nebude využitelná pro přípravu pokrmů a vlastně tak nebude plnit svoji základní a nejhlavnější funkci. Jaké vybavení je tedy zcela nezbytné…

Realizace kuchyně: S využitím bytového architekta to půjde lépe

Realizace kuchyně: S využitím bytového architekta to půjde lépe

Chystáte se na rekonstrukci kuchyně, případně hodláte zařizovat kuchyni v novém bytě, který jste si pořídili? Pak vězte, že existuje několik pádných důvodů, proč při plánování kuchyně využít služeb bytového architekta.

Šnekový odšťavňovač: Užitečný přístroj do kuchyně

Šnekový odšťavňovač: Užitečný přístroj do kuchyně

Mezi domácí spotřebiče, které se stále častěji stávají nezbytným doplňkem každé kuchyně, patří odšťavňovače. Tyto stroje slouží k získávání šťáv ze surovin, především z ovoce a zeleniny. V současné době je na trhu k dostání několik variant odšťavňovačů, které se liší dle způsobu zpracování surovin. …