Odkazy

Správný výběr mikrovlnky ušetří energii
7. srpen 2012Pořizujete si novou mikrovlnnou troubu a nevíte, podle jakých parametrů se řídit? Chcete malou objemem, ale s vysokým výkonem? A chcete ještě k tomu ušetřit nějakou tu korunu za energii? Pak rozhodně nepodceňujte právě výběr tak „obyčejného“ kuchyňského pomocníka, jakým je mikrovlnná trouba.
Mikrovlnka, jak se jí hovorově říká, je opravdu snad v každé domácnosti. Dnešní podobu kuchyně si bez ní už ani nedovedeme představit. Věnujte proto i jí pozornost. Je totiž velmi důležité dodržet pár zásad, abyste docílili co nejlepšího výkonu a přitom ušetřili za spotřebu energie.
Kam s ní?
Správné umístění je prakticky klíčové. Je-li na vhodném místě, pak může dostatečně dobře fungovat. Rozhodně jí dopřejte prostor a přístup vzduchu. Mikrovlnka potřebuje místo do všech stran.
Určitě ji neumisťujte do míst, jako jsou uzavřené police a nedělejte z ní tak chabou napodobeninu vestavěného spotřebiče. V žádném případě ji nepokládejte ani na lednici. Mikrovlnná trouba totiž ohřívá, kdežto lednice naopak chladí. Jediné, čeho tím docílíte, je vyšší spotřeba obou přístrojů.
Jakou zvolit velikost?
Velmi záleží, kolik členů má vaše domácnost. Jste-li sami, pak se jistě spokojíte s vnitřním objemem kolem 13 litrů. Pro více členů už se nabízí poohlédnout se po objemu minimálně 17 litrů. 17-23 litrů je průměrný objem mikrovlnných trub.
Ač se to nezdá, klaďte důraz i na velikost otočného talíře. Čím větší, tím lepší. Budete-li totiž ohřívat jídlo větší velikosti, tento fakt nepochybně oceníte.
Nižší výkon, nižší spotřeba energie?
Tak to vězte, že je to právě naopak. I když budete troubu používat jen pro ohřívání, vyberte si takovou, jejíž výkon je nejméně 800 wattů. V případě, že budete v troubě i péct, pak volte tu s výkonem 1000-1250 wattů.
I u mikrovlnných trub je možné se řídit takzvaným energetickým štítkem, ale v tomto případě nemá příliš velkou váhu. Jelikož jsou mikrovlnky určeny pro krátkodobé použití, obvykle se ani energetická třída neudává. Ani nemusí, u všech typů je totiž téměř stejná, a to díky totožné konstrukci zdroje mikrovlnného záření.
Péct, ohřívat, nebo obojí?
Právě mikrovlnka má své výhody i oproti sporáku. Je ideální pro přípravu menšího množství jídla. To se v ní ohřeje rychle a díky tomu se ušetří slušné množství energie právě na rozdíl od vařičů a sporáků.
Pokud máte multifunkční, nebo s třeba i jen s grilem, dosáhnete stejného efektu, jako byste jídlo připravovali v troubě. Výhodou je ale právě nižší spotřeba energie. Proces pečení se totiž zrychlí. Obyčejná trouba se musí nejprve zahřát a posléze začne ohřívat samotné jídlo. Mikrovlnka naopak začne rovnou ohřívat jídlo.
Autor: Monika Tůmová
[Nahoru ↑]
Hodnocení
Vložit komentář
Komentáře
LubosHa
pondělí, 1. červenec 201310:57
Podle mě je nejlepší používat troubu a mikrovlnku výhradně na ohřívání, proto mám i takovou jednodušší - bez grilu ( http://www.tipa.eu/cz/mikrovlnna-trouba-sencor-smw-2320/d-119386/ ) a jsem úplně spokojen.
posted by: LubosHa (spc-dc(a)centrum.cz) [Odpovědět]
Co u nás hledáte?
cena plynu za m3 dekorace do bytu levně elektrické kotle pro vytápění domácnosti ideální teplota v bytě jak postavit levně dům jak postavit levný dům kolik stojí kwh kompostéry mountfield moderní radiátory nejužší pračka optimální teplota v bytě peletkove uhli plastove bazeny levne porovnání cen energií od 1.1.2014 radiatory do podlahy solární panely pro domácnost topení briketami topení dřevěnými briketami úsporná domácnost úsporné lednice úsporné ledničky úsporné plynové kotle usporny plynovy kotel zahradní nábytek z palet